12 apr Fotograferen voor een greenscreen in de foto- en filmstudio.

Een greenscreen is een groene wand of doek die als achtergrond gebruikt wordt. Later wordt die door de computer uit het beeld gefilterd. Hierdoor komt het onderwerp dat voor het greenscreen staat in een transparante achtergrond. Deze kan dan ingevuld worden met een ander beeld.

Zo staat de weerman voor een blauw- of greenscreen waar de weerkaart in gemonteerd wordt.

Elk willekeurig stilstaand en bewegend beeld kan zo in de achtergrond toegevoegd worden door video bewerkings software of photoshop.

Deze zgn chromokey toepassing kan in feite met elke kleur gedaan worden maar meestal wordt hiervoor een bepaalde kleur groen of blauw gebruikt omdat dit kleuren zijn die niet in de huid of haar van personen voorkomen. Het is dus van belang dat deze kleuren niet in het onderwerp voorkomen anders worden die er natuurlijk ook uitgefilterd.

De techniek wordt veelvuldig toegepast in video presentaties, waarbij de persoon in de filmstudio tegen een greenscreen opgenomen wordt zodat het lijkt of hij/zij in New York of waar ook ter wereld is. Later kan je ook heel makkelijk computer animaties invoegen als achtergrond.

De mogelijkheden zijn onbeperkt. Greenscreen wordt gebruikt voor instructievideo’s, presentaties, muziekvideo’s en tegenwoordig ook veel voor speelfilms waarbij de achtergrond helemaal door de computer ingevuld wordt.

Groene ogen zijn heel anders groen dan de kleur van de greenscreen, dus die worden er niet uitgefilterd. De kleur groen en blauw die gebruikt worden zijn gestandaardiseerd zodat elke fotostudio en filmstudio weet welke kleuren ze in huis moeten hebben.

Studio 8 Amsterdam is een filmstudio met een greenscreen van 6 bij 14 meter zodat een belangrijk deel van de achterwand en vloer snel groen gemaakt kan worden en het onderwerp ruim voor de achterwand kan staan.

De chromakey techniek kan een aantal problemen opleveren. Het onderwerp voor de blauwe of groene achtergrond mag niet blauw of groen zijn om goed zichtbaar te zijn – personen moeten dus kleding aantrekken in andere kleuren. Ook moet de belichting in de filmstudio zo ingesteld zijn, dat er geen schaduwen vallen op de achtergrond, want de computer maakt de schaduw niet transparant. Daarom moet een object op minstens drie meter van het scherm staan en moet er ook belichting vanaf de achterkant zijn. Als het onderwerp te dicht op de achtergrond staat bestaat het risico dat de reflectie van de achtergrond een groene gloed op het onderwerp veroorzaakt. Wapperende haren vormen een groot probleem, ze zijn vaak te dun om waar te nemen door de computer, waardoor vaak de haren wegvallen. Die haren worden meestal met de computer later ingevoegd, maar dat levert niet altijd de gewenste resultaten op. Studio 8 is een ruime fotostudio en filmstudio, de studio draagt zorg voor de juiste verlichtings apparatuur en mensen om van uw presentatie, instructie video of fotoshoot een succes te maken.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.