03 feb Portretfotografie thuis, in de fotostudio of op locatie.

Portretfotografie thuis, in de fotostudio of op locatie. Het kan overal, maar zorg dat je baas bent over de situatie


Voor het maken van goede portretfoto’s is het fijn om een aantal creatieve en fototechnische zaken op een rijtje te hebben voordat je met een model aan de slag gaat. Dit verhaal gaat in op een paar van die aspecten.

Voorbereiding
Het werkt erg prettig en relaxed als je goed voorbereid aankomt in de fotostudio en voor films in de filmstudio. Maak daarom eerst een plan, een script. Informeer jezelf. Je begint met de locatie: een fotostudio, filmstudio, buiten of gewoon thuis. Zorg dat je de mogelijkheden van de studio of locatie van te voren kent. Weet hoe het licht is en wat je daaraan moet doen, en hoeveel tijd je tot je beschikking hebt. Als je een goed script heb kan je ook makkelijker improviseren.

Fotograferen in een fotostudio of op een speciale locatie houdt in dat je alles zelf mag bepalen. Met welk decor en met welke kleuren en spullen je het model omringt, hoe je het licht positioneert en welke sfeer je wil neerzetten. Schrijf het op dan ontstaat er vanzelf een beeld.

Heb jij of je model een speciale relatie met een bepaalde plek, kleur of achtergrond? Heb je als fotograaf een idee voor je model? Zie je hem of haar in een bepaalde omgeving? Vaak moet je portretfoto’s of filmpjes van mensen maken die iets betekenen. Het is leuk om daar iets van te laten zien. Het ligt voor de hand om een milieudeskundige in een bos of landschap te fotograferen, hoewel juist omgeven door stadse drukte ook goed kan werken. Het is maar hoe je het bekijkt. Als je het maar bekijkt!

De shoot

Zorg dat je als fotograaf controle neemt over de situatie. Jij bepaalt het licht, de setting, de locatie. Dat overwicht heeft impact op het model, die geneigd is je te volgen. Dat maakt het model open voor suggesties. Wees vooral jezelf, maar maak wel contact, hoe dan ook, op je eigen manier. Verschuil je niet achter de camera. Zoek een simpel gespreksonderwerp, maak een grapje.

Zelf vind ik het prettig om een beetje te vertellen over wat je technisch allemaal kan doen in een film- en fotostudio, dat maakt het poseren wat minder ongemakkelijk. Het kan natuurlijk ook zijn dat je het juist een beetje ongemakkelijk wil om het model te ontregelen. Hoe dan ook: neem de touwtjes in handen, je bent tenslotte op zoek naar bijzondere foto’s.

Ga op zoek naar de eigenheid van je model, daag een beetje uit. In de tv serie de Crown zit een scene dat fotograaf Lord Snowdon prinses Margret laat wachten terwijl hij net doet of hij ergens aan het rommelen is. Dat geeft de situatie een bepaalde spanning, hij neemt de leiding, hij daagt haar uit. Experimenteer hiermee.

Techniek

Het volgende vraagstuk is of je iemand close, medium of totaal wil fotograferen. Voor close portretopnamen gebruik je een lens met een wat langer brandpunt tussen de 70mm en 150 mm. Voor een medium en totaal shot kan je ook met een standaard objectief of groothoek werken. Tussen de 35mm en 60mm. De 35mm is een fijne lens voor een totaal opnamen. Fotografen gebruiken ‘m vaak omdat je veel beeldhoek hebt zonder dat de vertekening al te opvallend is. Diafragma bepaalt de diepte scherpte. Wil je alles achter en voor de ogen onscherp hebben neem je een groot diafragma, waarde van 2 tot 8, wil je alles zo scherp mogelijk hebben dan neem je een klein diafragma, waarde 8 tot 22.

Als je bovenstaand min of meer toegepast hebt, kan je je helemaal overgeven aan het moment. Kijk eens op? klik…

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.