07 nov Autofotografie in Studio 8 Amsterdam verhuur

Autofotografie luistert nauw. De positie, de functie van de foto, maar vooral het licht. Een auto is als het ware een spiegel waarin je alles terugziet. Een goede autofotograaf zet die reflectie en het licht naar zijn hand. Dat alles gaat makkelijker in een ruime eggshellstudio, met de juiste materialen. In deze blog leg ik stap voor stap uit hoe je een goede autofoto maakt.

De positie

Voordat je begint met fotograferen, moet je zorgen dat je de auto neerzet op een goede plek. Dat kan wel eens een puzzel zijn. Als je een auto in de studio fotografeert is het daarom handig om de auto eerst op zogeheten movers te zetten. Deze movers worden ook in garages gebruikt om auto’s makkelijk te kunnen verplaatsen. Misschien kun je ze lenen. (4 hydraulische automovers kosten ongeveer € 550 incl. btw bij Datona.nl)

                                .Schermafbeelding 2017-11-06 om 15.36.15   

Met movers kun je de auto makkelijk verplaatsen en positioneren. En omdat de auto geen bandensporen achterlaat, hoef je de vloer niet telkens bij te schilderen.Niet iedere studio is geschikt voor autofotografie. In Studio 8 Amsterdam is een speciale zogenaamde eggshell limbo gebouwd, dat houdt in dat alle hoeken, ook die bij het plafond rond zijn. Dat is gunstig bij belichting. Een auto is als het ware een spiegel, dus je ziet iedere hoek erin terug. In de ronde witte eggshell limbo van studio 8 kan je de auto in allerlei posities plaatsen zonder reflecties te zien. Studio 8 in Amsterdam West, is te huur en dus beschikbaar voor iedereen. Bij Studio 8 kun je ook het licht huren dat je voor je shoot nodig hebt.

                                                                               Schermafbeelding 2017-11-06 om 23.11.12                                         

De ideale hoek

Nadat de auto op zijn plek staat, is het bij autofotografie van belang dat je precies bepaald vanuit welke hoek en met welke lens je de auto fotografeert. Meestal wordt de auto driekwart van voren gefotografeerd zodat zowel de zijkant als de voorkant goed zichtbaar is. De wielen worden naar binnen gedraaid om de velgen te laten zien. Persoonlijk vind ik het dynamischer staan als je de wielen naar buiten draait, maar fabrikanten prefereren meestal de zichtbaarheid van de velg.

Schermafbeelding 2017-11-06 om 17.03.28

Houd er rekening mee dat je door de ramen heen kan kijken. Zorg dus dat je al van te voren weet hoe de autofoto gebruikt gaat worden. Zet je m in een omgeving of tegen een egale achtergrond. Het is handig als je dit vooraf weet want het is makkelijker om tijdens de fotografie het achter de autoramen zwart, wit of een kleurtje te maken, dan om het er later in te fotoshoppen. Het beste is natuurlijk om rekening te houden met verschillende opties en dus meerdere opnamen te maken.

Als je de auto hebt gepositioneerd, bepaal je hoe hoog je de camera plaatst. Hoe lager hoe dynamischer.Een auto is aerodynamisch gebouwd dus de natuurlijke hoogte van de auto is ongeveer op neus hoogte. Je ziet nog een stuk van de motorkap maar die bepaald niet het hele beeld en de hele vorm van de auto. Zelf ga ik altijd nog met mijn handen langs de rondingen van de auto, ik voel de lijnen, zodat ik precies weet waar ik de accenten moet leggen. Zoek de lijnen in de auto die bepalend zijn voor het model van de auto.

Smaken verschillen bij autofotografie maar het gebruik van een lens met een langer brandpunt dan standaard is aan te raden omdat de vorm dan mooi tot zijn recht komt en je niet een lelijke uitgerekte neus krijgt.

Beeldhouwen met licht

Als we al het voorgaande uitgebreid getest en bekeken hebben, komen we bij zo’n beetje het belangrijkste aspect van de autofotografie: de uitlichting van de auto.Daar kan je boeken over schrijven maar ik beperk me hier tot de basis. Een auto is qua object een bolle spiegel, alles reflecteert erin. Ook in de auto’s met matte lak, die je tegenwoordig steeds vaker ziet.

Om de auto ‘levend’ te maken kan je het beste tegenlicht gebruiken. De hoge lichten zorgen voor een frisse look en onderstrepen de belijning van de auto. De eggshell in Studio 8 maakt het uitlichten van de auto relatief simpel. Je bounched de lampen tegen de limbo achter de auto totdat er een hoek ontstaat die mooi in de camera reflecteert.

De rondwand werkt samen met plafond als een hemel die de auto verlicht. Deze verlichting ondersteun je met andere lampen om accenten en belijning van de auto te accentueren. Dit doe je met spots die je op de achtergrond en de zijkant van de limbo te verlichten. Zwarte strepen en reflecties kan je maken door de limbo en de vloer met lange zwarte doeken te behangen en de randen daarvan aan te lichten met spots.Zo maak je ook contouren van de auto subtiel zichtbaar. De neus en kan je aanlichten met een langwerpige softbox. Bij autofotografie kan je met recht spreken over beeldhouwen met licht. Succes en als je vragen hebt staan we bij Studio 8 Amsterdam klaar om je te helpen.

                                                                Schermafbeelding 2017-11-06 om 16.58.09

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.